måndag 20 augusti 2012

Sverige har världsrekord i skolbränder...

Svenska skolor brinner mest i hela världen. År 2009 kostade skolbränderna dom svenska skattebetalarna en halv miljard kronor. Kostnaderna för skolbränderna är större i Sverige än i hela USA, mätt i absoluta tal, enligt Patrick van Hees, professor i brandteknik vid Lunds tekniska högskola. Allra mest brinner det inte helt oväntat i blatte-täta områden.

– Som svensk skäms man lite när man åker på internationella konferenser. Mina utländska kolleger förstår knappt vad vi sysslar med, säger han. I Grekland antänds fem skolor per år, säger van Hees till tidningen Forskning & Framsteg


Per-Olof Hallin, som är professor i kulturgeografi vid Malmö högskola, har inget svar på hur det kommer sig att fenomenet är så vanligt förekommande. Men han tror att det kan ha att göra med att det finns för få fritidsgårdar.
– De stängde i och med krisen på 1990-talet, vilket ledde till mindre vuxen­närvaro och i förlängningen minskad social kontroll, säger Hallin till Forskning & Framsteg.

Källa: Fria Tider.  

Vilket jävla dravel. När jag var ung och bodde i en liten by ute på landet så var jag med om att man lade ner byns enda fritidsgård. Inte började ungdomarna i byn sätta eld på skolor och bilar bara för den sakens skull. Sanningen är förstås att man i Sverige sedan några årtionden tillbaka strävat efter att byta ut den vita befolkningen mot mörkhyade apor som av naturen är mer våldsbenägna. Låter man vilda djur löpa helt fritt bör man inte vara förvånad ifall detta leder till oordning och kaos.  

0 kommentarer:

Skicka en kommentar