torsdag 22 maj 2014

Spelrecension: Hawken...Hawken utspelar sig i framtiden på en avlägsen, krigshärjad planet där stora tunga förarstyrda stridsrobotar kämpar om herraväldet över planeten. Hawken har inget singelspelar-läge, utan är ett rent multiplayerspel. Dock går det att köra en så kallad co-op och spela tillsammans med andra spelare mot datorn. Spelet är inte särskilt svårt att sätta sig in i. Efter en kort introduktion i hur man styr sin robot är det bara att kasta sig in i stridens hetta och börja skjuta sönder fientliga robotar för allt vad tygen håller. Grafiken bygger på Unreal 3:s grafikmotor och när det gäller det visuella finns inte mycket att klaga på. Hawken är ett väldigt vackert spel. Dock tycker jag det verkar som att kvalitén på dom olika banorna är aningen ojämn. En del banor är riktigt roliga, medan andra banor är mindre bra. Styrningen kan kännas lite klumpig ibland, men det är väl vad man kan vänta sig när man rattar en flera ton tung stridsrobot. Överlag fungerar kontrollerna väldigt bra. Det hade varit trevligt om dom hade lagt lite mer krut på ljudeffekterna, men det är inget som stör mig nämnvärt. Spelet har ett antal olika spellägen där man kan antingen spela alla mot alla eller i lag. Uppdragen går ut på att förstöra så många av fiendens robotar som möjligt inom en viss tid, eller erövra vissa strategiska punkter på en karta och sedan försvara dom mot fiendens attacker. Ett roligt spelläge som jag gillar i Hawken är Siege. Det går ut på att man ska samla ihop så mycket resurser som möjligt till att bygga ett stort bepansrat luftskepp. När man väl samlat ihop tillräckligt till ett sådant skepp börjar det sakta röra sig mot fiendens bas. Fienden måste då försöka skjuta ner motståndarnas luftskepp samtidigt som dom fortfarande måste samla ihop resurser till sitt eget luftskepp. När ett luftskepp väl är framme vid fiendens bas så öppnar det eld med sina kanoner och raketer och förintar den. Det lag som först lyckas förstöra fiendens bas vinner. Striderna i spelet är stundtals väldigt intensiva. Man har obegränsat med ammunition, men däremot kan vapnen överhettas och upphöra att fungera om man brassar på alltför friskt. När detta sker måste man ta skydd någonstans och låta vapnen laddas upp igen. Man kan reparera sin skadade robot på två sätt. Man kan gå över energikapslar på marken som nedskjutna fienderobotar lämnat efter sig, eller så trycker man på C-tangenten och håller ner den. En liten reparatör-robot börjar då svetsa ihop ens robot så att den blir i stridbart skick igen. En kul detalj som ger känsla till spelet.

Ju mer man spelar, desto mer erfarenhetspoäng och spelvaluta får man som man kan använda till att köpa nya robotar eller uppgradera dom robotar man redan har. Det finns cirka 20 robotar i spelet, alla med olika specialiteter. Det finns tunga robotar som tål mycket stryk, och det finns lätta robotar som inte tål lika mycket men som i gengäld är mycket snabbare i vändningarna och som kan förorsaka stor skada i dom fientliga leden med sina rappa manövrar och snabba eldgivning. Det finns robotar som är specialiserade på närkamp, medan andra robotar lämpar sig bättre för långhållsskytte. Det finns även robotar som är specialiserade på att reparera andra robotar. Man har gott om valmöjligheter när det gäller att utrusta sin robot. Här kan jag tycka att menyerna är något röriga. Man börjar sin spelkarriär med en väldigt ful robot som ser ut som en vandrande tjock-TV på två ben, och då kan det vara bra att köpa en ny robot så fort man kan.

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att Hawken är ett hyfsat spel, trots en del mindre brister. Till pluskontot hör att spelet har en bra grafik och en väl fungerande spelmekanik. Spelet uppmuntrar till taktik och lagkänsla och har många inbyggda variationsmöjligheter. Trots den ypperliga grafiken fungerar spelet bra även på lite äldre datorer. På minussidan är att matchningen av lagen har en del i övrigt att önska. Alltför ofta ställs nya spelare mot betydligt erfarnare spelare och då slutar det oftast med ett förkrossande nederlag för dom mindre rutinerade spelarna. Här skulle det vara bra om man kunde ha en något jämnare matching mellan lagen. Hawken är gratis att spela och kan enkelt laddas ner från spelportalen Steam. Installationen går snabbt och smärtfritt. Tyvärr så är spelet för närvarande inte öppet för alla utan bara för gamla spelare som varit med innan. Spelet blir öppet för alla först någon under det sista kvartalet år 2014. Riktigt dåligt, tycker jag. Det borde vara tillgängligt för alla redan nu. Om man vill så kan man betala för att kunna börja spela Hawken tidigare, men det är det absolut inte värt. Likaledes kan man via mikrotransaktioner i spelet betala för att kunna stiga i graderna fortare och därigenom snabbare få tillgång till uppgraderingar och dylikt. Men detta är inget man enligt min mening bör lägga pengar på. Man kan få allt i spelet utan att betala något, det tar bara lite längre tid. Vilket betyg ska jag då sätta på Hawken? Svårt. Får väl dra till med en siffra som 7,3 av 10 eller dylikt. Spelet blir av någon anledning en smula repetitivt ganska fort. Men om man inte betalar några pengar för spelet och inte spelar alltför ofta så är det här klockrent. Då kan Hawken vara riktigt avkopplande och kul. Nedan en video där jag provspelar Hawken så att ni själva kan bedöma om spelet är något att ha eller inte. Efter en något trevande inledning så gick det ganska bra för mig till slut.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar