tisdag 19 augusti 2014

The Expendables 3 (2014)...


Barney Ross (Sylvester Stallone) är ledare för en grupp legosoldater som kallar sig The Expendables. Filmen inleder med att dom tappra gossarna befriar en av sina kamrater ur ett hårdbevakat militärfängelse i en dramatisk fritagningsaktion. Därefter vänder dom kosan mot Somalia för att ta itu med ett till synes enkelt rutinuppdrag. Men målet för attacken visar sig vara en gammal dödsfiende till Barney, en hänsynslös vapenhandlare och före detta elitsoldat vid namn Conrad Stonebanks (Mel Gibson) som Barney trott var död sedan länge. Uppdraget förvandlas till en mardröm och en av Barneys vänner skadas svårt, samtidigt som Stonebanks undkommer. Dock visar det sig att Stonebanks är en eftersökt krigsförbrytare och snart får Barney en ny möjlighet att jaga rätt på sin gamla fiende och hämnas sin kamrat. Barney tycker dock att hans gamla garde inte längre håller måttet och bestämmer sig därför att pensionera sina gamla vapenbröder, till deras stora vrede och förtrytelse. I stället väljer han att rekrytera ett gäng ungtuppar för det kommande uppdraget. Men är yngre verkligen lika med bättre? Eller är gammal äldst?

Har man sett dom två föregående filmerna i serien så vet man exakt vad man har att förvänta sig. En massa kända skådespelarnamn och en massa pang pang, halsbrytande action och stora explosioner. Fick reda på först i efterhand att filmen är graderad PG 13 i USA. Det betyder att våldscenerna i filmen är lite mindre blodiga än i föregående filmer i serien och språket mer städat. Men det var inget jag störde mig på när jag såg filmen. Den är tillräckligt våldsam så det både räcker och blir över. Rollistan inkluderar namn som Sylvester Stallone, Jason Statham, Harrison Ford, Arnold Schwarzenegger, Mel Gibson, Wesley Snipes, Dolph Lundgren, Randy Couture, Kelsey Grammer (mera känd som den jönsige radioprataren Frasier Crane), Antonio Banderas, Jet Li, Robert Davi, Kellan Lutz m.fl. 

Det är en maffig rollista som skulle kunna göra vilken actionfilms-älskare som helst tårögd av lycka. Det är trevligt att se Mel Gibson spela skurk för omväxlings skull och han gör ett helt OK jobb. Han är precis lagom elak för att vara trovärdig och överspelar inte. Dock är han inte en lika cool skurk som Jean Claude van Damme var i 2:an. En annan intressant bekantskap är den kvinnliga kampsportsstjärnan Ronda Rousey som gör debut på vita duken. Ingen större skådespelartalang, men å andra sidan så gör hon inte så mycket mer i filmen än springer runt och slår folk på käften eller skjuter ihjäl dom, och det gör hon bra. Antonio Banderas rollfigur är ämnad att vara en slags rolig bifigur i den här filmen, men jag tyckte mest han var tjatig. Hans actionscener är det dock inget fel på. Största besvikelsen är Jet Li. Han gör inte många knop i den här filmen. Jag hade velat se betydligt mer av denne gamle kampsportmästare. Inte heller Arnold Schwarzenegger gör något större väsen av sig i Expendables 3. Svenske Dolph Lundgren är inte lika rolig i den här filmen som i dom bägge föregångarna. Harrison Ford som ersätter Bruce Willis i rollen som CIA-agent gör det han ska utan några större överdrifter. Alltid lika pålitlig oavsett om han sitter bakom spakarna på Millennium Falcon eller som i det här fallet, en raketbestyckad attackhelikopter. Wesley Snipes är bra i rollen som Doctor Death (ett synnerligen passande namn) och Jason Stathams karaktär Lee Christmas är som vanligt något av ett ankare i gruppen. Sylvester Stallone imponerar i rollen som Barney Ross, främst genom sin goda fysik. Det är svårt att tro att han är en gubbdjävul på närmare 70 år. 

Sammantaget kan man väl säga att The Expendables 3 är en film som främst tilltalar små och stora pojkar som tänker mest med reptilhjärnan. Det är inget för den intellektuelle finsmakaren. Det är en tämligen banal historia men gillar man våldsamma filmer med högt tempo och lite lagom humor så är den här filmen helt klart värd biopengarna.  Jag ger den 3,5 av 5 i betyg. Führer Reinfeldt får reda på att Migrationsverket saknar 48 miljarder...

Lite humor...

Reinfeldt erkänner att massinvandringen kostar enorma summor...


Ända sedan Ullenhag tillträdde rollen som integrationsminister har han i bästa Bagdad Bob-anda spånat vitt och brett om hur bra massinvandringen varit för Sverige. Av och till har man även hört finansminister Anders Borg prata om hur den svenska ekonomin "går som tåget". Kanske jämförde han den svenska ekonomin med SJ-tågen? I så fall blir jämförelsen mer förståelig. SJ:s service är inte mycket att skryta med. Men med mindre än en månad kvar till valet erkänner nu alltså allians-patraskets överkucku Reinfeldt själv det som alla som inte levt instängda i en garderob dom senaste decennierna vetat länge. Att massinvandringen till Sverige kostar ofantliga belopp och utgör en belastning för den svenska välfärdsstaten. Under pressträffen inför sitt sommartal i lördags erkände Reinfeldt att det ökade flyktingmottagandet kommer att kosta så mycket att det inte lämnar något utrymme för välfärdsreformer (källa: SVT). Han varnade också för att dom växande flyktingströmmarna riskerar att skapa hårda spänningar i det svenska samhället. Reinfeldt har dock inga planer på att försöka minska invandringen till Sverige. I stället vädjar han till det svenska folket att visa tålamod och "öppna sina hjärtan". Jag har principiellt inget emot invandring och vill inte ha helt stängda gränser men Sveriges nuvarande ansvarslösa invandringspolitik kommer att drabba såväl invandrare som infödda svenskar negativt i längden. Och det är väl antagligen det som är tanken. Det säger sig självt att det är omöjligt att bedriva en vettig integrationspolitik när det hela tiden fylls på med fler flyktingar samtidigt som det inte finns varken bostäder eller jobb åt alla. Dom verkliga makthavarna bakom kulisserna har inget intresse av att bevara Sverige. Dom vill tvärtom förinta den svenska nationen i dess nuvarande form. Avvecklingen av Sverige är förmodligen bara en liten del i en större plan om total global dominans. I sin årliga rapport Global Peace Index rankar Institutet för Ekonomi och Fred (IEP) nu Sverige som det minst fredliga landet i Norden (källor: Fria Tider, SVT). Så nog har krafterna som verkar för att destabilisera Sverige varit framgångsrika, alltid. Och värre tycks det bli för varje år som går.