söndag 26 juli 2015

Nytt kikarsikte till min airsoft...

Har ägnat en stor del av den här helgen till att skjuta in mitt nya kikarsikte som jag monterat på ett av mina airsoft-gevär. Precisionen är helt OK med tanke på att det rör sig om ett vapen med slätborrad pipa som skjuter små plastkulor. Denna leksaksbössa kan naturligtvis inte jämföras med ett vapen med räfflad pipa som skjuter bly. Men skjuter hyfsat, det gör den. Har beställt en massa nya spännande paket med tillbehör till mina luftvapen och airsoft så just nu är jag lite som en unge som väntar på julafton.


Så här fin blev bössan med nya kikarsiktet påmonterat.
Terminator Genisys (2015)...I den allra första Terminator-filmen från år 1984 skickar den elaka superdatorn Skynet en mördarrobot bakåt i tiden till år 1984 för att mörda mamman till människornas framtida ledare John Connor. Skynet vet att människorna håller på att vinna kriget mot maskinerna och vill därför söka hindra sin störste motståndare från att någonsin födas. Människorna lyckas dock strax därefter få kontroll över tidsmaskinen och skickar en av sina egna till samma plats och tid för att skydda mamman Sarah Connor. Mördarroboten misslyckas med sitt uppdrag och därmed är mänsklighetens framtid räddad.

I Terminator Genisys återupprepar sig historien. Året är 2029 och Skynet styr världen och vill utrota vad som återstår av mänskligheten. Människorna kämpar dock tappert emot och till sist lyckas man få Skynet på knä. Skynet skickar en mördarrobot, en så kallad Terminator, bakåt i tiden för att döda John Connors mamma i ett sista desperat försök att vända utgången i kriget. Människorna inser dock snart vad som är i görningen och skickar soldaten Kyle Reese (Jai Courtney) till år 1984 för att skydda Sarah Connor. Men den här gången blir det en störning i tidsflödet och Kyle Reese hamnar i ett helt annat 1984. I denna nya version av 1984 är Sarah Connor (Emilia Clarke) en riktig hårding som redan har en personlig livvakt i form av en åldrig Terminator-robot (Arnold Schwarzenegger) som hon lite skojfriskt döpt till 'Farsan'. Det går med andra ord ingen direkt nöd på henne. Det blir i stället Sarah Connor som räddar Kyle Reese från att bli dödad av en elak mördarrobot. Hon vet redan vem han är och varför han är där. Som om inte allt detta är nog har Sarah Connor även en egen tidsmaskin med vilken hon tänker åka till år 1997 för att se till att Domedagen när Skynet blir medveten om sin egen existens och startar ett kärnvapenkrig där större delen av mänskligheten förintas aldrig kommer att äga rum. Kyle Reese har dock oförklarliga minnen från ett tidigare liv som han aldrig levt på grund av tidsförvecklingen och han lyckas med viss möda övertyga Sarah Connor att dom i stället borde åka till år 2017. När dom väl anlänt till San Fransisco 2017 visar det sig att Skynet återuppstått och bytt skepnad till det globala operativsystemet Genisys. 'Farsan', Sarah och Kyle har cirka ett dygn på sig att rädda världen från undergång och dom tvingas utkämpa en hård strid mot en ond och förvandlad John Connor som nu blivit Skynets försvarare i stället för mänsklighetens.

Terminator Genisys är ett tappert försök av filmmakarna att återuppliva Terminator-franchisen och föra handlingen närmare vår egen tid. Jag tycker att man har lyckats ganska väl. Emilia Clarke som jag känner till sedan tidigare från den utmärkta TV-serien Game of Thrones gör bra ifrån sig som Sarah Connor. Men bäst är förstås Arnold Schwarzenegger som gör en lyckad comeback som gammal gubb-Terminator. Han är helt enkelt klockren för rollen. I övrigt är Jason Clarke som spelar John Connor helt OK medan Jai Courtney är lite stel och inte helt övertygande som Kyle Reese. Det här är en underhållande film med maffiga specialeffekter och bra action kryddat med lite trevliga humoristiska inslag. Jag ger den godkänt, trots allt förvirrande tidssvammel. Betyget blir 3 av 5.