torsdag 27 oktober 2016

Ännu mer klimattrams...

En forskare vid namn Kirsti Jylhä vid Uppsala universitet skrev nyligen en uppmärksammad doktorsavhandling med namnet "Ideological roots of climate change denial: Resistance to change, acceptance of inequality, or both?" som handlar om psykologin bakom klimatförnekelse. I den skriver hon bland annat följande:

"Resultaten visade att förnekelse av klimatförändringar korrelerar med politisk orientering, auktoritära attityder och stöd för bibehållet status quo, samt med en kallhamrad personlighet (låg empati och hög dominans), trångsynt personlighet (låg öppenhet för erfarenhet), en benägenhet att undvika oro, och med manligt kön."

Det var länge sedan jag läste något så korkat. Hennes så kallade 'slutsats' är ungefär i nivå med vad en tjurig fem-åring skulle kunna tänkas häva ur sig i sandlådan. "Alla som inte tycker som jag är elaka och dumma". Naturligtvis är det dom hemska vita männen som är allra värst enligt hennes analys. Vi är egoistiska och skiter i dom fattiga. 

"Vår egen nutida rika livsstil är den främsta anledningen till klimatförändringarna men de mest allvarliga konsekvenserna drabbar fattigare länder och människor, samt djur och framtida generationer av människor. – Argumenten som används i klimatdebatten handlar ofta om att ge upp bekvämligheter i livet för att ta hand om naturen och de fattiga eller svaga i världen. Men det är kanske inte ett lockande argument för en person som ser världen ur ett hierarkiskt perspektiv."


Jag tror också att män överlag är mer skeptiska till klimattramset än kvinnor. Män är "ledare" och mer vana vid att tänka självständigt och kritiskt. Kvinnor är "följare" och tenderar att följa med strömmen och accepterar i regel helt okritiskt den koncensus som råder för tillfället. Historiskt har det mest varit män som kommit med nya banbrytande idéer och som vågat kämpa mot orättvisor. För oss som är någorlunda insatta i den här frågan är det tämligen uppenbart att klimatfrågan inte har någonting som helst med miljön att göra men allt att göra med global taxering och att blåsa folk på pengar. Klimathysterin och alla så kallade 'klimatmål' har en hämmande effekt på fattiga länder som vill utveckla sin industri och på så sätt lyfta sig ut ur fattigdomen. Men så långt har hon nog inte tänkt, Kirsti Jylhä. 

"Nästan ny" är INTE samma som sprillans ny...

Jag är omåttligt irriterad på alla idioter som säljer sina begagnade prylar på auktionssajter som Blocket, Tradera m.m och som vill ha exakt samma summa som vad dom själva gav för prylarna i affären vid inköpstillfället en gång i tiden. Visst, rör det sig om sällsynta och antika samlarprylar kan jag förstå om säljarna vill ha en rejäl hacka för dessa. Däremot ställer jag mig helt kallsinnig till någon som vill sälja sitt luftgevär som han köpte för ett halvår sedan till nypris med motiveringen "Nästan ny, har bara skjutit några skott". Jag struntar fullständigt i om vederbörande skjutit ett skott med bössan eller tiotusen. En begagnad bössa är en begagnad bössa. Jag är beredd att betala max 2/3 av nypriset för ett vapen som är i "nästan nyskick". Att begära ett pris som är identiskt med vad man får betala om man köper en helt ny bössa rakt över disk i affären är ju rent befängt. Synd bara att idioterna inte fattar det själva.