Recept


Fläskfilé de luxe

Ingredienser, ca 4 pers

2 fläskfiléer à ca 600 g 
Salt
Peppar
1 brk mascarponeost 250 g
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl crème fraiche
3 dl grädde
1 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
1 stor röd paprika 


Gör så här 

Skär filén färst på längden, dela sedan längderna på 3-4 bitar vardera. Salta och peppra dem och stek dem till fin färg. Lägg dem sedan i en ugnsform.
Vispa ihop mascarpone, grädde, crème fraiche, sambal, mango chutney och buljongtärningar och koka ihop. Skär paprikan i mindre bitar och tillsätt dem i såsen. Låt koka ett tag och slå det sedan över köttet. Sätt in i 200 grader varm ugn i 45 minuter. Klart! Servera gärna med färskpotatis och grönsaker till.


DJÄVULSGRYTA

Ingredienser, gryta

600 g grytbitar av nöt
1 st hackad gul lök
4 st vitlöksklyftor, rivna
1 liter hönsbuljong
800 g krossade tomater
100 g kikärter, färdigkokta
500 g potatis
1 dl rapsolja
chilipulver
svartpeppar
salt

Ingredienser, vitlökscreme

Saften från 1 citron
3 dl lätt crème fraiche 15 %
1 st vitlöksklyfta, riven


Gör så här:

Blanda köttet med lite chilipulver och salt. Bryn därefter köttet och löken i rapsoljan. Själv använder jag en färdig blandning som innehåller både smör och rapsolja som finns att köpa i vilken vanlig livsmedelsaffär som helst. Brukar inte steka köttet helt, utan bara bryna det lite lätt så att det fortfarande är rosa inuti. Häll i buljongen och dom krossade tomaterna. Låt därefter köttet sjuda under lock tills det blir mört (tar cirka två timmar). Lägg i potatisen och koka ihop tills allt är klart. Lägg i ärterna och blanda ner i grytan. Smaka av med salt, peppar och chilipulver.

Vitlökscrème

Blanda ihop alla ingredienserna till vitlökscrèmen. Servera gärna med nybakat fullkornsbröd.

Italiensk jägargryta - Kyckling Cacciatore.

4 portioner
3 msk olivolja
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 selleristjälk
150 g bacon
125 g champinjoner
4 kycklingklubbor
4 kycklinglår
1 dl matlagningsvin
800 g krossade tomater
3/4 dl vatten
1 tsk råsocker
1 tsk oregano
1 tsk rosmarin
1 lagerblad
Salt och peppar.

Gör så här:

Hacka lök och vitlök. Skär selleri och bacon i mindre bitar och champinjoner i skivor. (Köpte färdigtärnad bacon och champinjoner på burk som redan var skivade).
Hetta upp olja i en stekgryta och fräs lök, vitlök och selleri på medelvärme i några minuter. Tillsätt champinjoner och bacon. Öka värmen något och låt steka i ytterligare några minuter. Lägg över allt på ett fat och lägg åt sidan.
Tillsätt mer olja i grytan och bryn ett par kycklingbitar åt gången tills dom fått en fin yta. Salta och peppra. Dom behöver inte vara genomstekta. (Delade upp mina filéer i mindre bitar, men man får göra som man själv vill.
Häll bort överflödigt fett från grytan och lägg i alla kycklingdelarna. Häll på matlagningsvinet. Öka värmen och låt koka tills vätskan nästan helt kokat bort.
Tillsätt krossade tomater, socker, oregano, rosmarin, lagerblad och vatten. Låt koka upp och rör sedan ner blandningen med bacon, champinjoner och lök.
Låt grytan sjuda under lock i cirka 20 minuter eller tills kycklingen är mör.
Smaka eventuellt av med salt och peppar och garnera med oregano
Servera med ris eller pasta.
Klart!

Apelsindoftande morotssoppa med ingefärsyoghurt.

4 portioner

1 gul lök

500 g morötter

Smör eller olja att steka i

2 potatisar cirka 200 g

1/2 kuvert saffran

1 liter grönsaksbuljong

1 dl apelsinjuice

Salt

Peppar

Ingefärsyoghurt:

En tsk ingefära

1 dl matyoghurt

hackad gräslök eller persilja

Skala och hacka lök och morötter. Stek i smör eller olivolja i en kastrull. Skala potatisen och skär den i bitar. Lägg ner i kastrullen tillsammans med saffran när löken börjar ta färg. Fräs alltihopa ytterligare några minuter. Tillsätt buljongen och låt koka i ca 15 minuter under lock. Kör soppan i en matberedare eller med mixerstav tills den är slät. Rör i apelsinjuice. Smaka av med salt och peppar.

Rör ner någon tesked färsk ingefära i matyoghurt och rör om. Ringla detta över soppan och strö på lite hackad gräslök eller persilja vid servering.

JR:s favoritpaj

Ingredienser

4 pers

2 st
purjolökar

1 msk
smör

400 g
nötfärs

140 g
bacon

400 g
vita bönor i tomatsås

1 tsk
timjan

4 st
tabascostänk

1 st
smördegsrulle

1 dl
ost, riven

Tillagning

1. Sätt ugnen på 225°. Skölj och ansa purjolöken. Skär den i centimetertjocka skivor. Ta med mycket grönt. Bryn köttfärsen i smör och blanda sedan ner purjon. Fräs ca 1 min. Stek baconet och skär det sedan i strimlor.

2. Häll av lite av tomatsåsen från bönorna för att inte fyllningen ska bli för blöt. Blanda bönor med timjan och tabasco. Lägg ut degen i en form (24 cm). Varva köttfärs och bönor och vik över pajdegen. Strö sedan över baconstrimlor och riven ost.

3. Grädda i nedre delen av ugnen 35 min. Låt svalna ca 10-15 min innan den serveras.


Biff med citronpotatis och vaniljkryddad sås

Ingredienser

2 ryggbiffar eller entrecôte (125-150 g/person)
1 msk smör eller margarin
2 msk finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 1/2 dl mellangrädde
1/4 vaniljstång
1/2 köttbuljongtärning
svartpeppar
några droppar tabasco

Citronpotatis

400 g potatis, gärna av mjölig sort
1/2 msk färskpressad citronjuice
2 msk olivolja
1/2-1 dl vatten
salt
citronskivor till garnering


Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Avancerat

Gör så här
1. Lägg smöret i en kall stekpanna. Låt det bli ljusbrunt, lägg i köttet och stek så att det får fin färg. Salta och peppra. Lägg köttet åt sidan.
2. Fräs gul lök och vitlök i samma stekpanna. Häll i grädden. Dela vaniljstången
mitt itu på längden. Skrapa ut de svarta fröna och tillsätt dem tillsammans med
själva vaniljstången till såsen. Smula ner köttbuljongen. Låt såsen småputtra
i 5 minuter. Smaka av med svartpeppar och tabasco.
3. Lägg tillbaka köttet och låt det koka med i någon minut så att det är lagom
rött/rosa. Om såsen är för tjock, späd med vatten.
4. Skala och skär potatisen i klyftor. Fräs potatis i olivolja i en kastrull. Salta. Tillsätt vatten (det ska bara vara lite på bottnen). Låt potatisen koka färdigt under lock, ca 10 minuter. Häll citronjuicen över potatisen. Dekorera med citronskivor.
5.Servera biffen i sin sås med citronpotatis och en fräsch sallad. Ha ev några
citronklyftor till hands om någon vill ha lite extra syra.


Burgundisk köttgryta


Ingredienser
Portioner: 6

1 kg grytbitar (av nöt)
2 msk smör (extra till stekning)
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
½ dl balsamvinäger
2 dl kalvbuljong (koncentrerad fond + vatten)
½ (à 75 cl) flaska rödvin
2 paket bacon (skivad á 140 g)
200 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 burk syltlök (275 g)
salt
nymalen peppar

BOUQUET GARNI
1 bit morot
ett par timjankvistar
ett par persiljekvistar
2 lagerblad
steksnöre
1 dl grovhackad persilja

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Avancerat

Gör så här
Sätt ugnen på 175°C.

Bryn köttet i smör i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor.

Hetta upp lite smör i en gryta (ca 5 liter). Tillsätt köttet. Salta och peppra generöst. Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter.
Strö över mjölet och blanda väl.

Häll på balsamvinäger och låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt kalvbuljong och rödvin.
Sänk värmen och sjud.

Strimla baconet. Skär champinjonerna i kvartar. Grovhacka vitlöken. Häll av spadet från syltlöken.
Bryn bacon, champinjoner och vitlök lätt i en het stekpanna i smöret.

Tillsätt baconblandningen och syltlök i grytan och rör om försiktigt.

Knyt ihop timjan, persilja och lagerblad, som en liten bukett, på en morotsbit med en bit steksnöre. Vänd ner den i grytan.
Sätt på ett lock och ställ in i ugnen på mellersta falsen. Ugnskoka i ca 1 1/2 timme eller tills köttbitarna blivit härligt möra. Servera med kokt potatis.

Tips: Själv brukar jag inte ugnskoka grytan. Jag ställer helt enkelt kastrullen på spisen och låter den sjuda under lock i ett par timmar. Det funkar lika bra. Brukar inte heller göra bouquet garni. Brukar hoppa över den biten. Den tillför inte grytan särskilt mycket.


Mustig lammgryta

4 port

400 g grytbitar av lamm

2 msk kinesisk soja

400 g krossade tomater

1 msk tomatpuré

1½ dl vatten

1-2 vitlöksklyftor

1 tsk paprikapulver (kan vara olika stark)

½-1 krm cayennepeppar (försiktigt!)

1 tsk timjan

1 tsk salt

svartpeppar

1 stor hackad gul lök el 2 små

1 dl Lätt Crème Fraiche eller mjölk (kan ev. uteslutas helt)

2 msk vetemjöl eller Maizenaredning

½ dl finhackad persilja

½ dl finhackad dill

ev. 100 g soltorkade, marinerade tomater

Koka upp vatten med soja, tomater, pressad vitlök, paprika, cayennepeppar, hackad gul lök, salt och peppar.

Skär köttet i kuber ca 2 X 2 cm. Lägg ner lite kött i taget i den kokande vätskan och låt det koka upp emellan. Låt koka på svag värme under lock ca 20-40 min (eller tills det är mört). Blanda Crème Fraiche med vetemjöl, rör ner i grytan och låt koka på svag värme ytterligare ca 10 min.

Skär de torkade tomaterna i mindre bitar och tillsätt grytan. Rör ner timjan, persilja och dill och smaka av med mera kryddor.

Servera med potatis, ris, matvete eller cous-cous och grönsaker eller sallad efter säsong.


Britas fisk- och skaldjurssoppa

Ingredienser

Portioner: 4

400 g torskfilé, sej eller hoki
1/2 purjolök
ca 50 g fänkål
2 tomater
2 msk olivolja
1 l fiskbuljong (vatten + 2 tärningar)
1 paket saffran (1/2 g)
1 lagerblad
1 burk musslor (250 g)
200 g räkor (skalade)
2 dl crème fraiche
2-3 msk örtkryddor provencale, frysta
salt

Aioli
1 1/2 dl äkta majonnäs
1 vitlöksklyfta
salt

Gör så här
1. Tina fisken och skär den i bitar.
2. Skölj och strimla purjolöken. Ansa och finhacka fänkål. Skålla och finhacka tomaterna. Fräs allt i olja.
3. Tillsätt buljong, saffran och lagerblad. Låt sjuda i ca 10 minuter. Tillsätt fisken efter halva tiden.
4. Häll spadet av musslorna. Tillsätt musslor och räkor. Rör i crème fraiche och örtkryddor. Smaka av med salt. Låt allt bli varmt.
5. Blanda samman majonnäs med pressad vitlök. Smaka av med salt. Servera soppan med aioli och ett gott bröd, t ex bruschetta.


PAELLA

Ingredienser

En grillad kyckling i små bitar
100 g bacon
1 röd paprika
1 grön paprika
1 lök
1 dl olivolja
1 g saffran
2-3 vitlöksklyftor
½ citron
1 lagerblad
2 ¼ långkornigt ris
salt, peppar
3 dl buljong eller vatten
1 burk musslor (250 g)
1 dl lag från musslorna
170 g kokta havskräftstjärtar
150 g skalade räkor
250 g djupfrysta ärtor


1. Skär bacon i tärningar. Avlägsna frön och fröhusväggar i paprikorna. Skär dem i ½ cm tjocka ringar. spara några till garnering. Skala och skiva löken.
2. Värm oljan i en gryta och fräs baconet. Tillsätt paprikaringarna och löken.
Fräs några minuter och tillsätt saffranet.
3. Skala och hacka vitlöken och lägg ner den i grytan. Tillsätt lagerblad och saften av citronen.
4. Blanda ner riset, salt, peppar, buljong eller vatten och musselspad. Låt rätten sjuda över svag värme i 20-25 minuter. Lägg ner ärterna och låt koka ytterligare 2-3 minuter.
5. Skär havskräftstjärtarna i lagom stora munsbitar. Tag undan några havskräftstjärtar till garnering. Vänd in kräftstjärtar, kycklingbitar och musslor. Låt rätten bli varm utan att koka, då blir skaldjuren sega.
6. Garnera rätten med kräftstjärtar, musslor, räkor och paprikaringar. Servera riktigt varm.


Citronfärserad kycklingfilé

Ingredienser
Portioner: 4

5 kycklingfiléer
1 citron
1 ägg

½ dl grädde
1 msk flytande honung
1½ tsk salt
1 krm mald vitpeppar
2 msk hackad timjan

TILL STEKNING:
2 msk smör eller margarin
1 dl vatten

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Avancerat

Gör så här
Skär en djup ficka i 4 av kycklingfiléerna. Skär den femte filén i mindre bitar. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv av skalet och pressa ur saften. Mixa kycklingbitarna med citronskal, ägg, grädde, honung och hälften av saltet och pepparn till en slät färs i matberedare eller med mixerstav. Blanda i timjanen.

Fyll fickorna i kycklingfiléerna med citronfärsen. Fäst ihop med små trästickor.

Hetta upp matfettet i en stekpanna. När det är ljusgult och slutat skumma läggs filéerna i och får steka på medelstark värme ca 8 min per sida.

Krydda filéerna med resten av saltet och peppar. Ta upp filéerna på ett serveringsfat. Blanda citronsaften med vattnet och häll i pannan. Låt koka upp.
Häll skyn över filéerna och servera genast med klyftpotatis och en blandad sallad.



Kaktårta med lingonfyllning

Ingredienser

En sats ger 12 bitar.

2,8 dl

strösocker

250 g

smör

6 st

ägg

1 dl

boveteflingor

3,5 dl

bovetemöl, malet

250 g

mandel, mald med skal

2 tsk

vaniljsocker

2 tsk

smör, till formen

1 msk

ströbröd, till formen

1,5 dl

lingonsylt

1 dl

florsocker

Om du ändrar antal portioner kan det påverka tillagningen, t ex ungstemperatur eller stektid.

Det här är en riktig toppentårta, Den är saftig, håller länge och innehåller ingen gluten eftersom den bakas med bovete. Den kommer ursprungligen från Südtirol och heter Buchwezentorte.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Rör i 4/5 dl av socket och smöret pösigt. Skilj på ägggulor och vitor. Tillsätt äggulorna en i sänder. Blanda i mjöl, mandel och vaniljsocker.
3. Vispa äggvitorna till halvfast skum och tillsätt resten av sockret. Fortsätt vispa till fast skum och vänd försiktigt ner det i smeten.
4. Smöra och bröa en form, 26 cm i diameter och grädda kakan mitt i ugnen ca 45 min. Låt kakan svalna.
5. Dela kakan på mitten och fyll med lingonsylt. Pudra rikligt med florsocker på toppen.

MIDSOMMARTÅRTA:

Ingredienser

225 g smör
3 ägg
4 1/2 dl strösocker
2 tsk vanilj
5 msk kakao
3 1/2 dl extra fint mjöl (som innehåller bakpulver)
2 dl kallt vatten

Fyllning 1: cirka 1 dl lemon curd (färdigköpt på burk)

Fyllning 2: 250 g färska jordgubbar
200 g philadelphiaost
1 1/2 dl vispgrädde
1 tsk florsocker

Dekoration: 1 dl vispgrädde + 1 tsk florsocker 250 g färska jordgubbar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form, med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smält smöret. Vispa socker och ägg poröst. Rör ner kakao och vaniljsocker i äggvispet. Vänd ner mjölet. Tillsätt det smälta smöret och vattnet och rör till en jämn, ganska lös smet.

2. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen, cirka 50 minuter.

3. Låt kakan kallna och vila över natten. Skär kakan i tre bottnar eller fyra (lite svårare) om du vill ha tunnare bottnar.

4. Rör lemon curden slät med en gaffel. Ställ åt sidan.

5. Vispa grädde och florsocker till fyllningen. Rör philadelphiaosten mjuk och blanda ner i grädden.

6. Rensa och skiva jordgubbarna till fyllningen tunt och rör ner dem i philadelphiagrädden. Blanda runt så jordgubbarna bara blir lite lätt mosade.

7. Lägg ihop tårtan: Bred citronkräm över en tårtbotten.

8. Lägg på den andra och bred över jordgubbskrämen (hälften om du har fyra bottnar). Avsluta med den sista bottnen. Täck tårtan och ställ den kallt. Den blir godast om den får dra några timmar. Ta fram tårtan strax innan den ska serveras.

9. Bred vispad grädde på den översta botten och dekorera med jordgubbar. Klart!

MÖRRUMSGRYTA

Ingredienser

2 portioner

ca 300 g laxfilé
1 gul lök
1 morot
fint rivet skal från 1 citron
2 dl vatten
1/2 msk grönsaksfond
1 msk vitvinsvinäger
1 dl matlagningsgrädde
1 msk maizena utrört i 2 msk vatten
smör
salt och vitpeppar

Skala morot och lök. Riv moroten grovt, och hacka löken. Fräs ihop med citronskalet i lite smör, i ett par minuter. Slå i vatten, och fond. Tillsätt vinäger och grädde, koka upp och låt sjuda i ca fem minuter. Red såsen med maizena utrört i vatten. Smaka av med salt och vitpeppar.

Tärna laxen i lagom stora kuber, och vänd ner dem i den varma såsen. Låt småsjuda i ca fem minuter eller tills laxen är klar. Servera gärna med pressad potatis.


KINAGRYTA

4 Portioner
400 g Griskött; bog, skinka eller -grytbitar
1 tb Smör
1/4 ts Salt
1 Gul lök; hackad
2 Vitlöksklyfta; finhackad
2 ts Curry
1/2 ts Ingefära
1/2 dl Kinesisk soya
3 dl Äppeljuice
2 Palsternacka; finstrimlad -OCH
2 Morot; finstrimlad OCH
1 Grön paprika; finstrimlad -ELLER
500 g Wokgrönsaker; djupfrysta
1 tb Potatismjöl
2 tb Vatten

Skär köttet i strimlor och fräs det i smöret i en gryta i ca 3-4 minuter. Tillsätt salt, lök, vitlök, curry och ingefära och fräs blandningen i 1-2 minuter till. Tillsätt soya och äppeljuice, lägg på lock och koka grytan på svag värme. Strimla under tiden rotfrukter och paprika, tillsätt dessa efter ca 10 minuter. Låt koka 4-5 minuter till. Rör ut potatismjölet i vattnet och rör ut i grytan. Låt alltsammans koka upp under omrörning.
Serveras med ris och tex gurkstavar.